Recept

Bolito

Använd helst torkade vita bönor men om konserverade bönor används så ska de läggas i precis innan servering så de endast blir varma! Receptet gäller för fyra portioner.

Ingredienser

1-1 1/2 kg grytbitar av nöt
4 gula lökar
350 g morötter
1/2 stång blekselleri
1 1/2 dl vita bönor
3 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
1/2 flaska torrt vitt vin ( ca 3 1/2 dl)
1 1/2 tsk rosmarin
1 1/2 tsk salvia
5 dl buljong
olivolja
salt och malen vitpeppar
bomullsgarn

Tillagning

Lägg bönorna i blöt över natten. Hacka persiljebladen. Spara stjälkarna och bind ihop dem med bomullsgarn. Skala och skär lök, morötter och selleri grovt. Skala vitlöken. Skär köttet i ca 2 1/2 cm-kuber. Hetta upp olja i en gryta. Lägg i köttet och fräs det lätt i oljan.

Häll på vinet och rör om. Låt köttet småputtra i vinet tills detta nästan helt försvunnit. Det tar ca 10 minuter. Lägg i lök, morötter och selleri. Rör om och häll på så mycket buljong att det står någon centimeter över köttet. Tillsätt rosmarin, salvia, de hela vitlöksklyftorna och de hopbundna persiljestjälkarna. Krydda med svartpeppar. Vänta med saltet.

Låt koka upp, lägg på lock och låt grytan sjuda på svag värme. Efter 20 minuter lägger du i de vita bönorna och låter grytan sjuda i ytterligare 1 timme och 10 minuter, eller tills köttet känns mört. Salta. Ta upp persiljestjälkarna före servering.