Recept

Korvkaka

En genuin maträtt från trakterna i gamla Skaraborg. För många en favorit tillsammans med blodpudding, eller i en pytt med stekt potatis. Ingredienser: Fläskkött, grislever, korngryn, fett från gris, lök, sirap, russin, salt, kryddpeppar.

Claessonskassler

Vi försöker att göra en kassler av hög kvalité utan du som kund behöver betala för vatten. Hos oss betalar du för det du får, en rökt köttprodukt. Vi röker den med alspån. Ingredienser: Benfri kotlett av gris, salt, konserveringsmedel E250.

Varmrökt sidfläsk

Precis som vår skinka är vårt sidfläsk kraftigt rökt och smakfullt. Gott i tunna skivor på mackan eller som smaksättare i en mustig gryta. Rökt med al och enspån. Ingredienser: Sida av gris, salt, konserveringsmedel E250

Varmrökt Plattskinka

Vår tegelugnsrökta skinka är något av en specialitet för oss. Genom rökningen med al och enspån har den en kraftig och god smak från förr. Självklart gjord på skinkan från svenska grisar. Ingredienser: Helmuskelskinka från gris, salt, konserveringsmedel E250.

Karrégryta med ananas

Ingredienser och recept för 4 portioner ca 800 g benfri fläskkarré, i bitar salt och peppar curry 1 stor gul lök, i klyftor 2 dl hönsbuljong 1 msk vetemjöl 1 paket frysta bönor, 250 g 1 burk liten, ananasringar matfett till stekning Tillagning 1. Krydda köttet med salt, peppar och curry. Bryn det i matfett i en panna och lägg i gryta. Bryn sen löken och lägg i. 2. Vispa ur pannan med buljongen och sila ner i grytan. Pudra över mjölet och rör om. 3. Småkoka under lock ca 40 minuter. Låt bönorna koka med de sista 15 minuterna. 4. Vänd ned ananas när...

Bolito

Använd helst torkade vita bönor men om konserverade bönor används så ska de läggas i precis innan servering så de endast blir varma! Receptet gäller för fyra portioner. Ingredienser 1-1 1/2 kg grytbitar av nöt 4 gula lökar 350 g morötter 1/2 stång blekselleri 1 1/2 dl vita bönor 3 vitlöksklyftor 1 knippa persilja 1/2 flaska torrt vitt vin ( ca 3 1/2 dl) 1 1/2 tsk rosmarin 1 1/2 tsk salvia 5 dl buljong olivolja salt och malen vitpeppar bomullsgarn Tillagning Lägg bönorna i blöt över natten. Hacka persiljebladen. Spara stjälkarna och bind ihop dem med bomullsgarn....

Gräddiga senapskotletter

Goda biffar med smak av gräslök som passar utmärkt med brysselkål och räcker till 4 portioner. Ingredienser 4 st fläskkotletter, (med ben) 1 msk smör salt och peppar 2,5 dl vitt vin 2,5 msk osötad senap, (grovkornig) 1 msk köttfond 3 dl vispgrädde persilja gräslök Tillagning 1. Banka ut kotletterna lite. Stek i smöret, ca 3 minuter per sida. Salta och peppra. 2. Häll vinet i pannan och koka några minuter. 3. Tillsätt senap, fond och grädde och koka några minuter till. Strö över hackad persilja och gräslök. Servera med kokt brysselkål om du vill...

Ugnsstekt fläskfilé

Fyra portioner av saftig ugnstekt fläskfile som blir klart på 40 minuter: Ingredienser 800 g fläskfilé 4 msk kinesisk soja 2 msk rapsolja 1 tsk paprikapulver salt och svartpeppar Tillagning 1. Värm ugnen till 225 grader. Blanda soja med kryddor och olja. Pensla hela filén med blandningen. Lägg den på galler i en långpanna med lite vatten i bottnen. 2. För att exakt veta temperaturen, stick in en stektermometer längst in i köttet. Innertemperaturen ska vara 72 grader och det tar ungefär 30-40 minuter. 3. Ta därefter ut köttet ur ugnen, lyft det från gallret...

Grynkorv

En självklar klassiker från Skaraborg! Finns även glutenfri om önskas!  

Kryddig lammgryta

6 portioner. Ingredienser 800 gram lammkött med ben 15 st torkade aprikoser 15 st katrinplommon 1,5 st gul lök(ar) 2 st vitlöksklyfta(or) 1 msk tomatpuré 1 tärning(ar) oxbuljong, mörk 5 dl vatten 2 dl passerade tomater 1 tsk spiskummin 1 tsk salt 0,5 tsk peppar 1 tsk paprikapulver 1 st lagerblad 0,5 tsk kardemumma, malen 1 tsk kanel 4 dl ris, Uncle Ben parboiled blandad sallad Tillagning 1. Dela köttet i mindre delar. Det går också bra med benfritt grytkött av lamm. 2. Hacka lök och vitlök fint. 3. Bryn köttet väl i en stor gryta med lite matolja....