Recept

Vild köttfärslimpa

10 port. Ingredienser:

2 st morot/morötter
1 st gul lök(ar), stor
1 st vitlöksklyfta(or)
5 msk smör
2 tsk salt, ca
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
9 st enbär

1 tsk svartpeppar, nymald
500 gram viltfärs, eller viltskav
500 gram blandfärs
2 st äggvita(or)
1 dl ströbröd
5 dl kantareller
2 dl valnötter
2 dl lingon
0,5 paket bacon

1. Riv morötter, lök och vitlök. Värm en stekpanna, häll i 2 msk smör och stek blandningen tills den mjuknar. Ta av pannan från spisen och blanda ner salt, timjan, tomatpuré, krossade enbär och svartpeppar. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Häll blandningen i en bunke och tillsätt färser, ägg och ströbröd. Blanda ordentligt.

3. Värm en stekpanna, lägg i 2 msk smör och stek rensade kantareller tills svampens vätska har kokat bort.

4. Täck en 1 1/ 2 liters avlång sockerkaksform med baconskivor. Lägg försiktigt en tredjedel av köttfärsen i botten och tryck till så att den kommer ut i hörnen. Bred ut kantareller ovanpå och lägg på ett andra lager med köttfärs. Bred ut valnötter och lingon och avsluta med ett sista lager färs.

5. Ställ formen i en gratängform och fyll gratängformen till hälften med kokande vatten. Ställ försiktigt in formarna i ugnen och baka i 70 minuter. Ta ut köttfärslimpan, lägg på ett bakplåtspapper, en skärbräda och tyng ner med några konservburkar eller en annan tyngd. Låt limpan stå så och stabilisera sig en halvtimme innan den serveras.